Observatori Social de les Illes Balears
Noves dades de condicions de vida: renda i pobresa
dijous, 23/juliol/2020
Disminueix la renda anual, augmenta la taxa de pobresa
Ja estan disponibles les dades de la darrera Encuesta de Condiciones de Vida de l’INE de l’any 2019!
Per aquest motiu s’han actualitzat les dades de renda i de pobresa i exclusió, que podeu trobar al baròmetre de l’OSIB, en l’apartat de Desigualtats i vulnerabilitat social.
Amb les dades disponibles, podem destacar que a Balears, i en general en el conjunt de l’Estat espanyol, la renda anual per persona, per llar i per unitat de consum ha augmentat respecte el 2008, any en què començà la crisi financera. Ara bé, ha experimentat una petita baixada entre 2018 i 2019, passant de poc més de 38.000 euros per llar l’any 2018 a 36.511 euros l’any 2019. La renda disponible per persona ha sofert una baixada del voltant dels 800 euros. Tanmateix, no hi ha dades encara disponibles per observar diferències de gènere, d’edat, d’activitat o de nacionalitat, fonamentals per entendre el desigual repartiment de la riquesa.
I és que destaca així mateix que la taxa de pobresa ha sofert un increment... Balears es troba entre les CCAA amb més renda per càpita de l’Estat espanyol, però cal apuntar aquí que també és una de les que presenten una taxa de pobresa i d’exclusió més alta. Si bé entre 2017 i 2018, la taxa de risc de pobresa a Balears va passar de 23,8% a 12,8%, situant-se com la més baixa des de 2008, presenta un creixement el 2019, concretament de 2 punts, en referència a l’any 2018. Així, tot i que en comparació amb el conjunt de l’Estat espanyol, Balears té una taxa de risc de pobresa menor a la mitjana (18,6%), cal apuntar que, si bé la tendència del conjunt espanyol és a la baixa, la de Balears mostra aquest increment que no hem de perdre de vista i molt especialment davant la crisi econòmica i social que deixa la sanitària degut a la COVID-19.
Dades de les condicions de vida són fonamentals per dibuixar una societat i el seu nivell de benestar, així com la necessitat d’intervenció per corregir les iniquitats que generen les estructures del sistema.