Despesa social
Despesa social
Despesa social
La despesa destinada a cobrir les polítiques socials, en matèria de béns socials (salut, educació, esports, consum, cultura i habitatge) i en protecció i promoció social, presenta una tendència a la baixa, a la qual s’ha de un important disminució de la despesa en salut entre 2012 i 2023. Per altra banda, un altre assumpte al qual es destinen menys diners que fa uns anys, és el cas de l’educació. Aquesta tendencia a la baixa és dona en tots els casos, llevat de l’habitatge.
Segons la Asociación Estatal de Directores y Gerentes en Servicios Sociales, malgrat la recuperació, els números de la despesa social a Espanya segueixen per sota del llindar fixat abans la crisi del 2008. Balears figura com la desena posició en desenvolupament de serveis socials, amb un nivell mitjà-baix. La despesa en serveis socials sobre el total de la despesa és de 8,77% al 2019, situant-se per sota de la mitjana nacional (9,95%), segons aquesta entitat.
Espanya presenta uns nivells de despesa pública social per sota de la qual registra la mitjana de la Unió Europea l'any 2022. Espanya, amb una despesa en salut del 6,9% del producte intern brut (PIB), es va situar en un nivell similar al de Suècia, però per sota de països com França i Dinamarca, que van assignar un 9,1% i un 8,0% respectivament. Això suggereix que, tot i que Espanya inverteix en el sector de la salut, hi pot haver espai per augmentar el compromís per assolir estàndards més alts d'atenció mèdica i accés universal.
En matèria d'educació, la despesa també és una mica per sota de la mitjana europea: 4,4% del PIB, mentre la mitjana de la UE se situa en el 4,7%. Tampoc en matèria de protecció social Espanya mostra millors resultats: 18,8% del PIB quan la mitjana europea és de 19,5%, i la despesa del país veí, França, és de quasi el 24%. Cal entendre que el protagonisme del sector públic en la provisió de serveis, tant sanitaris com educatius i socials, esdevé de vital importància. Això podria reflectir desafiaments en la cobertura i l'efectivitat dels programes de protecció social a Espanya, així com la necessitat d'enfortir i ampliar aquestes xarxes de seguretat per garantir un benestar més gran per a tots els ciutadans.