Índex d'envelliment
Índex d'envelliment
L’índex d’envelliment expressa la relació entre la quantitat de persones adultes majors de 64 anys i la quantitat d’infants i joves. Es tracta d'un indicador que permet observar les transferències intergeneracionals. El fet que ens trobem amb un creixement sistemàtic d’aquest indicador significa que existeix una inversió en salut i benestar social orientada a les persones majors, però també una major pressió sobre les persones actives per sostindré aquest sistema envellit, sistema que es basa en la capacitat productiva.
Per tal de fer-nos una idea, a Balears l’índex d’envelliment ha augmentat 57,14 punts: al 1983, presentava un índex d’envelliment de 50,72%, que va passar a més del 70,22% al 1993, per situar-se per damunt del 85% deu anys després i, tot i que al 2013 s’havia mantingut en 88,57%, una dècada després, l'any 2023, a Balears hi ha quasi 110 persones majors de 65 anys per cada 100 menors de 16 anys (INE) havent superat el 100% i passant a ser una societat envellida. Per altra banda, també és interessant observar la taxa de dependència de les persones majors de 64 anys, que fa referència a la càrrega que ha de suportar la població activa i que a Balears es situa, al 2023, en 24,18%. D’alguna manera, 24 persones majors de 64 anys depenen de cada cotitzant (INE).
Val a dir que Balears es troba entre les comunitats autònomes més joves, per darrera de Múrcia, Ceuta i Melilla; per contra, Astúries, Galícia, Castella-Lleó, Cantàbria i País Basc són les comunitats més envellides l’any 2023 (INE).
És interessant analitzar el nivell d’envelliment d’una societat, però sobretot juntament amb la taxa de dependència, perquè, en la mesura en què les proporcions continuïn en aquesta tendencia sorgeixen nous reptes multidimensionals. En termes econòmics, implica un augment de la pressió sobre els sistemes de seguretat social i pensions, així com la necessitat d'adaptar l'oferta d'ocupació i serveis a les necessitats d'una població més gran.