Gini i S80/S20

 Desigualtat: Índex de Gini i Distribució S80/S20

gini

distribució renda

Tant la Distribució S80/S20 com el Coeficient de Gini ens donen una idea de la distribució de la riquesa d'un país o una regió també ens indiquen desigualtat. Pot haver-hi molta renda nacional (molta riquesa, en termes econòmics) però estar molt mal distribuïda, per tant, amb molta pobresa. Per això, el paràmetre de riquesa (o pobresa) s'ha d'observar també tenint en compte aquestes dimensions.

Analitzant el Coeficient de Gini (on un valor pròxim a 0 indica total igualtat i valor pròxims a 100, total desigualtat), aquest és inferior a les Balears respecte al valor d'Espanya, tant el 2021 com al 2022, quan presenten uns valors de 27,9 i 27,2, respectivament. Les Balears registra una lleugera major desigualtat total en la població. Ara bé, Gini no ens dona una informació sobre la possible polarització social, només sobre el total: més o menys desigualtat en el conjunt d'una societat. És a dir, a Balears hi ha una major desigualtat en les rendes, havent pujat un punt respecte l'any 2021. La tendència, doncs, és creixent en quant a desigualtat.

Amb la distribució S80/S20 es pot mesurar quantes vegades la renda mitjana del 20% més ric de la població supera la renta mitjana del 20% més pobre. Així, a Balears, el 20% més ric de la població té ingressos 4,2 vegades superiors als del 20% més pobre de la población i val a dir que aquesta xifra és menor que la que teníem a 2017 (6,2, amb lloguer imputat). En comparació amb el conjunt de l'Estat espanyol, la ràtio de les Balears no supera el 5, i a Espanya concretament, els ingressos del 20% més ric són 4,8 vegades més que els del 20% més pobre.

Tot i la recuperació econòmica des de la crisi de 2008, que és cert que ha portat millores en la desigualtat del país, cal recordar que una millora en l'ocupació (en termes de més feina), no té per què anar relacionada amb una millora de la desigualtat: si hi ha feina, però aquesta és molt precària, la desigualtat continuarà existint, amb el perill de tornar-la estructural si no s'actua. Més distància entre rendes (altes i baixes) pot desencadenar major insatisfacció i conflicte social. La polarització és també perillosa en termes de major acceptació de fórmules properes a l'autoritarisme i el feixisme.