RESOGA
Renda Social Garantida
La Renda Social Garantida (RESOGA) suposa una ajuda que no implica haver de participar en programes o activitats d'inserció laboral o social, ni haver de fer cap valoració social de la situació, com sí que ocorre amb la RMI (Alimara, novembre 2019). Es va posar en marxa el 2016, i des dels seus inicis ha patit fluctuacions significatives, amb un descens particularment notable l'any 2021, arribant l'any 2022 amb més de 4.000 persones perceptores (i, segons les dades de la Conselleria de Famílies i Afers Socials, més de 8.500 beneficiàries en total).
Les dones són més demandants (i titulars) d'aquesta prestació, ja que a Mallorca, gairebé 900 dones més que d'homes va rebre la RESOGA l'any 2022. D'altra banda, a Menorca i Eivissa, tot i que la diferència entre homes i dones no és tan pronunciada, encara s'observa una quantitat més gran de dones beneficiàries en comparació dels homes. A Menorca, hi ha 144 dones i 113 homes beneficiaris, mentre que a Eivissa, la diferència és més marcada, amb 155 dones i 83 homes. En canvi, a Formentera, 12 dones són beneficiàries mentre 20 homes ho són. No obstant això, atesa la mida reduïda de la població en aquesta illa, les xifres absolutes són més petites en comparació amb les altres illes de les Balears.
Una de les raons per la que el nombre de dones beneficiàries supera significativament el dels homes és que moltes dones esdevenen l'adulta principal d'un nucli familiar (monomarental). Per això són titulars amb més freqüència (i els seus fills i/o les seves filles, beneficiàries). Així i tot, s'ha de tenir en compte que el perfil marcat d'aquesta prestació és el de les dones majors, més vulnerables, amb pensions (de jubilació o d'invalidesa) molt escasses, que es veuen en la necessitat de complementar els seus baixos ingressos per subsistir. Cal tenir en compte que, en el cas de pensions de jubilació, moltes dones majors no van accedir al mercat laboral de forma regular i per aquesta raó, la seva pensió és, sovint, mínima.
La RESOGA té una marcada diferència amb la RMI: la pot sol·licitar qualsevol nucli familiar amb ingressos mínims, tingui fills o no, i a més, no està subjecta a la inserció laboral, per tant, una persona amb un sou pot demanar-la també, si aquesta retribució que rep no li garanteix la subsistència que estableix la Llei de Renda Social. A més, també poden demanar la RESOGA les persones que viuen soles i reben una PNC (Pensió No Contributiva) pel fet que es tracta d'un col·lectiu molt, molt vulnerable. Així, és compatible amb una altra font d'ingressos, que pot ser, per exemple, un sou, una pensió o una ajuda d'atur. D'aquesta manera, la Renda Social pot significar l'única font d'un nucli familiar, però també un complement dels ingressos mínims. La problemàtica de trobar una feina desapareix amb la RESOGA, amb la qual cosa, ja no té per què desincentivar la cerca de la mateixa ni tampoc causar la pèrdua del dret a rebre la renda si es troba una feina de caràcter temporal, esporàdic, puntual o amb una contractació de període de prova.