Observatori Social de les Illes Balears

 

osib-uib

Observatori Social de les Illes Balears


L'altra pandèmia... La violència contra les dones

  divendres, 22/maig/2020

 L’altra pandèmia... La violència contra les dones

 violencia dones

 

El nombre de trucades al 016, el servei telefònic atès per especialistes que ajuda a les víctimes de violència de gènere que denuncien, durant l’any 2020 encara és provisional, atès que es tenen en compte només els mesos de gener, febrer i març. En aquest sentit, tant les realitzades per part de la usuària com per part de familiars experimenten una baixada entre gener i febrer, però una pujada entre febrer i març. A març de 2020, mes en què comença el confinament degut a la pandèmia del coronavirus, les trucades realitzades al 016 arribaven a 79, per part de les usuàries, i a 34, realitzades per familiars.

Per altra banda, entre el 14 de març i el 5 de maig, etapa en què s’ha donat el confinament per la pandèmia de la COVID-19, s'han produït un total de 569 trucades al servei 24 hores de l’Institut Balear de la Dona (IBDona) (informació actualitzada a dia 7 de maig de 2020), el que representa un augment del 5% respecte el mateix període, el 2019, quan es van registrar 533 telefonades. De totes formes, a aquesta xifra de trucades s’han d'afegir 45 missatges que s'han rebut a través del  WhatsApp, la nova línia d'atenció a les víctimes, amb un total resultant de 614 demandes d'atenció, que significa, finalment un 15% més respecte l’any anterior. Si bé el mes de març es van registrar menys denúncies per violència de gènere (140, un 50% menys que durant els mesos anteriors, segons la Policia Nacional), la necessitat d’atenció va augmentar a mesura que s'allargava el confinament: durant la primera quinzena d'abril es varen registrar un 21% més de trucades que la darrera quinzena de març, estabilitzant-se després, amb un augment de l’1% en la segona quinzena d'abril respecte la primera.

És significatiu que el 75% de dones víctimes que s'han comunicat amb el servei 24 hores ho feien per primera vegada, el que pot empènyer a pensar que, o bé no coneixien aquest servei, que s’ha vist reforçat i amb campanyes per promoure el seu ús, o bé no eren conscients de la seva situació, i amb el confinament s’han vist necessitades d’ajuda que tal vegada trobaven en altres indrets quan no hi havia pandèmia. En aquest sentit, un 18% de les telefonades les ha realitzat alguna persona de l’entorn de la víctima (un 7% que el 2019), el que pot indicar que la convivència fa més visible el maltractament i consciencia les persones del voltant. Cal destacar que el 14% de les trucades, segons el CAIB, van acabar derivades al 112 per tal d’ activar els protocols d'intervenció.

A nivell municipal, el Servei d'Acolliment Municipal de Palma (SAM) ha atès a un total de 52 persones (dones i fills/filles víctimes de la violència de gènere) durant l'Estat d'Alarma, repartides entre els quatre pisos d'acolliment, el casal i l'hostal.

És evident que el confinament és un factor de risc per a les dones que conviuen amb el seu maltractador, que veuen més complicat demanar ajuda, per estar controlades i vigilades per l'agressor durant les 24 hores del dia. Per aquest motiu, el servei del 016 s’ha declarat essencial durant la crisi sanitària, preveient que l’agressió augmentaria davant l'aïllament a què obliga la quarantena i l'increment de la frustració i ansietat que el confinament pot generar (en la part agressora, però també en la víctima).