Observatori Social de les Illes Balears
Breu #8. Els efectes desiguals del confinament a les Illes Balears
dimecres, 17/juny/2020
Desigualtats en el confinament. Aïllament de les persones majors, augment de la violència contra les dones i bretxa digital en l'educació, alguns dels reptes principals d'una etapa d'angoixa
Ja està publicat el darrer Breu d'OSIB!
En aquesta nova entrega, analitzem l'efecte desigual que ha tingut el confinament en les llars i la restricció de la mobilitat en les persones residents a les Illes Balears, atès que han estat mesures valorades positivament per l'Organització Mundial de la Salut, però que han tingut un impacte molt desigual en les llars, evidenciant iniquitats que ja existien prèviament.
I és que Balears és una de les comunitats amb major nombre de llars amb falta d'espai, situació agreujada per la inseguretat de l'habitatge, un problema particularment apressant a un territori en el qual l'habitatge és un dels factors principals de pobresa i exclusió social. Per altra banda, el confinament ha suposat una refamiliarització de les cures, reforçant rols de gènere i creant situacions molt complicades, en particular, en les llars compostes monomarentals. Cal destacar, a més, l'augment del risc de la violència masclista, sobre tot per la convivència forçada durant tot el dia en el mateix espai i en un context complicat. També és molt important tenir en compte l'aïllament de les persones que resideixen a llars unipersonals, de les quals moltes són persones majors i per tant, col·lectiu de risc. Els serveis socials i les xarxes de suport mutu han jugat un paper molt important per a garantir el suport, especialment important en un moment en què l'ansietat i l'estrés augmenten així mateix. Finalment, assenyalar que el confinament ha tingut un impacte dramàtic en l'educació en augmentar una bretxa que no és només digital, sinó també en desigualtat de recursos i capital cultural en les llars. Encara que s’hagin aprovat mesures específiques com la distribució de tablets i Chromebooks, no resolen les limitacions del propi format d'ensenyament en línia.
En el seu conjunt, l'experiència de confinament ens dóna senyals clau de punts urgents d'intervenció. Al mateix temps, la incertesa d'un possible repunt de la pandèmia al setembre o octubre ha d'animar-nos a prevenir perquè no impliqui un augment encara major de les desigualtats i de l'angoixa que genera.
Per consultar el nou Breu, aquí l'enllaç.